vrijdag 25 oktober 2013

Techniekhoek Toilet

Hey bloggers,

In de vierde les wereldoriëntatie kregen we de opdracht om een hoekenwerk techniek uit te werken rond het toilet. Toen we die opdracht kregen, zaten we met onze handen in onze haren. Wat kan je nu in godsnaam rond het toilet doen? 

In onze groep zijn we begonnen met het maken van een brainstorm. Dit was al redelijk moeilijk. We kwamen traag op gang. Toen besloot er iemand om eens te gaan nadenken rond de bestaansdimensie 'Mens en techniek' en het toilet. We hadden al meteen enkele ideetjes. Daarna hebben we die ideeën gekoppeld aan onze eerdere brainstorm en zijn we op het volgende hoekenwerk uitgekomen: 

Hoek 1: De werking van het toilet. In deze hoek gaan de leerlingen het toilet van dichterbij bekijken. Ze gaan naar de toiletten en proberen de werking ervan te achterhalen. 

Hoek 2: Het toilet doorheen de tijd. In deze hoek maken de leerlingen kennis met verschillende toiletten van vroeger en nu. Om in deze hoek toch nog rond techniek te werken, bekijken de leerlingen hoe de werking van de toiletten onderling verschilt.

Hoek 3: Zuivering van water. De leerlingen ontdekken in deze hoek dat water gezuiverd moet worden. Ze bouwen zelf een mini-zuiveringswatersysteem en doen de test. Wordt het water gemengd met aarde en later gemengd met inkt proper?

Hoek 4: De riolering. In deze hoek werken de leerlingen rond de volgende vragen. Hoe werkt de riolering? Waar gaat al het water naartoe? Wat gebeurt er als je er te veel papier in gooit? Ze bouwen ook zelf een riolering met buizen en ervaren hierbij wat het water doet en wat er gebeurt als er een prop wc-papier in ligt.

Wat heb ik geleerd? 
Ik heb geleerd dat je bij lessen techniek nog meer out of de box moet denken. Onze lector heeft ons dat duidelijk gemaakt door een niet voor de hand liggend thema op te geven. Bij het hoekenwerk heb ik geprobeerd om de leerlingen zo actief mogelijk te laten zijn. Ik denk dat we hierin geslaagd zijn.

Bovendien heb ik mijn samenwerkingskwaliteiten ook verbeterd. Ik geef niet graag werk uit handen, maar dat heb ik in dit groepswerk toch proberen doen. We hebben besloten dat iedereen één hoek uitwerkt. Ik vind het moeilijk, maar ik heb vertrouwen in mijn groep.

Voor de rest ben ik heel benieuwd naar ons hoekenwerk. We krijgen nog enkele lessen om er aan te werken en tijdens de zevende les moeten we ons hoekenwerk presenteren. Spannend! Ik ben nieuwsgierig naar de commentaar van de anderen. Ik kijk er ook naar uit om de andere hun hoekenwerken te bekijken. Zo ik mijn kijk op techniek misschien nog veranderen.

Groetjes,
Sofie 

donderdag 24 oktober 2013

Op pad: een zee van mogelijkheden.

Hey bloggers,

Afgelopen week zijn we met de c en d klas van de lerarenopleiding naar Oostduinkerke gegaan. Het was echt een fijne ervaring. Ik zal jullie vertellen wat we gedaan hebben.

Woensdagochtend zijn we vroeg vertrokken. Omdat iedereen nog moe was, was het rustig in de bus. Ik heb dan ook een dutje gedaan. Toen ik weer wakker werd, waren we al aan de Ijzertoren. Daar kregen we een rondleiding in het museum. Dit was leerijk, maar te langdradig. De meesten waren na een tijdje al niet meer aan het luisteren en er ontstond geroezemoes. Ook ik kon mijn aandacht naar het einde toe er niet meer bijhouden. Ik vond deze uitstap niet zo geweldig. Misschien kwam dat omdat ik er meer van had verwacht. Deze uitstap lijkt me wel goed voor kinderen als de leerlingen het museum zelf mogen bezoeken. Wat er aan dit museum zo goed was, was dat ze enkele ruimten hadden ingekleed van hoe het was tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ik denk dat kinderen dit wel leuk vinden, omdat ze het op die manier kunnen ervaren.

Na de Ijzetoren hebben we het Duitse kerkhof bezocht, het kerkhof van de verliezers. Het zag er heel somber uit. Daarna bezochten we de loopgraven. Daar kregen we een uitleg van één van onze lectoren. Ik vond het aangenaam om naar de uitleg te luisteren, omdat de uitleg gebeurde aan de hand van getuigenissen. Onze lector leefde zich goed in, waardoor iedereen aandachtig was. Omdat het weer tegenviel konden we de strandspelen niet doen. In plaats daarvan gingen we naar onze kamers en pakten we alles uit. Na het eten was er nog de grote KdG-quiz. Wij eindigden op de tweede plaats.

De tweede dag was aangebroken en die vond ik het leukste. Eerst gingen we naar de abdij 'Ten Duinen'. Daar kregen we les van een 'archeoloog'. Hij deed alsof we leerlingen van het 5de leerjaar waren, dat was eens iets anders. We mochten in een zandbak opgravingen doen, net zoals echte archeologen. We hadden toen een vaas en allerlei andere kleine voorwerpen gevonden. Hierna kregen we een uitleg over de paters en de abdij. De meesten vonden dit het minst leuke aan de hele excursie. Ik niet, ik vond die uitleg boeiend, maar misschien is dat omdat ik me interesseer in geschiedenis. Ik vind het geweldig om te weten hoe alles er vroeger uitzag en hoe de mensen vroeger leefden. Voor kinderen zou ik het iets anders aanpakken. Ik zou net zoals in de Ijzertoren de leerlingen allerlei dingen laten beleven. Geef ze bijvoorbeeld een paterkleed en laat ze enkele scènes naspelen.

Na de abdij gingen we naar de Molen. Daar wachtte Patrick, de molenaar ons op. Hij vertelde ons dat hij nog de enige zelfstandige molenaar in België was. Daar schrok ik toch even van. Hij legde ons alles uit en liet ons ook veel zelf proberen. We mochten de molen met z'n allen draaien en de zeilen van de wieken er afhalen. Dat was leuk! Na het middageten vertrokken we naar het natuurpark 'De Nachtegaal'. Echt een aanrader. Ik heb er veel geleerd. De gidsen daar gaven ons veel ideeën om met kinderen rond de natuur te werken. Zo kregen we uitleg over hun museum, hun educatieve koffers en de rondleidingen die ze daar gaven. We leerden ook veel educatieve spelletjes. Goed voor later!

De laatste dag mochten we kiezen tussen enkele uitstappen. We konden kiezen tussen de sluizen, het visserijmuseum en een strandwandeling. Ik koos voor de strandwandeling, omdat ik de zee tijdens heel de excursie nog niet gezien had en het was ten slotte een excursie aan de zee. We namen de tram tot op een bepaald punt en wandelden het hele stuk terug. Onderweg verzamelden we kosteloos materiaal. Hiermee maakten we een kunstwerk op het strand. Dat was niet zo geslaagd, maar wel leuk. Op die manier hadden we het strand ook opgeruimd.

De laatste activiteit van de dag was aangebroken, de strandspelen. Enkele studenten hadden een spel voorbereid. Het spel dat me het meest was bijgebleven was het spel van Yoni. Zij had 3 spellen in 1 gestoken. We maakten een cirkel met de hele groep en we speelden tegelijkertijd Kat en muis, Politie en Dief en zakdoekleggen. Dat was intensief, maar leuk. Ik ga het zeker eens op stage uitproberen.

Al bij al was het een leuke excursie. Ik heb mijn klas beter leren kennen en ik heb nu een idee gekregen van wat goede en wat slechte uitstappen zijn. Zo heb ik ondervonden dat wanneer je zelf actief aan de slag mag gaan, je veel meer leert. Dat neem ik dus zeker mee voor later.

zondag 6 oktober 2013

Educatief Aanbod

Hey bloggers,

We kregen een nieuwe opdracht. De opdracht luidde als volgt: 'Ga op zoek naar een educatief aanbod en verantwoord wat je er zo goed aan vindt'.

Om een educatief aanbod te vinden, heb ik in google 'educatief aanbod basisonderwijs' ingetypt. Hierdoor kreeg ik tal van mogelijkheden. Uit die lijst heb ik de 'winterse trukendoos' van PIME gekozen.

In dit aanbod gaan de leerlingen naar PIME. Ze voeren daar, in de wintertuin, metingen uit en maken zo hun eigen weerbericht. Daarna maken ze kennis met enkele kinderen van Halima, Ethiopië en Alaska. Zo komen ze erachter dat de winter niet overal hetzelfde is. Ze gaan dan op zoek naar wat kenmerkend is aan de winter in België en naar hoe we ons daar aan aanpassen. Als de leerlingen dat weten, gaan ze als slot nog op zoek naar middeltjes die dieren en planten gebruiken om de winter te overleven.

Dit aanbod past bij de visie van wereldoriëntatie omdat bijna alle didactische pijlers aanwezig zijn:

- Werkelijkheidsnabij/ concreet werken: De leerlingen gaan de natuur in en voeren daar allerlei opdrachten uit.
- Leerlingeninitiatief/ leerlingenactiviteit: De leerlingen zijn voortdurend actief bezig. Ze doen metingen, gaan op zoek naar oplossingen, naar diertjes, ...
- Multiperspectiviteit: In dit aanbod vind je een heleboel bestaansdimensies. (mens en natuur, mens en tijd, mens en ruimte, mens en techniek, mens en levensonderhoud, …)
- Leefwereld van de kinderen: Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Doordat ze vele onderzoeken mogen uitvoeren, zullen ze zeker betrokken zijn.

Deze educatie lijkt me goed om tijdens een thema winter of seizoenen te doen. Het aanbod sprak me aan omdat PIME zelf al enkele principes van wereldoriëntatie aankaart. Zo letten ze er zelf al op dat de leerlingen leren door te doen, te ervaren en door samen te werken. Ze hechten daarbovenop ook veel belang aan duurzame ontwikkeling en dat vind ik belangrijk. Zo geven ze de leerlingen enkele trucjes mee om duurzaam met energie om te gaan in de winter. Een andere reden waarom ik het een goed educatief aanbod vind, is omdat ze ook ander materiaal aanbieden. Je kan na en voor de uitstap nog tal van activiteiten in de klas doen.

Groetjes,
Sofie

Een les techniek...

Hallo bloggers,

Vandaag ga ik het hebben over onze les van 1 oktober. In deze les heb ik allerlei dingen geleerd rond het geven van een les techniek in de lagere school.

Wat heb ik geleerd tijdens deze les?
1) Ik heb geleerd waarom men techniek in de basisschool (meer bepaald tijdens lessen WO) aanbiedt.
De bestaansdimensie techniek binnen WO wordt in de lagere school gegeven omdat techniek overal rondom ons aanwezig is. Kijk naar een pen, een kraan, een tip-ex, ... Veel leerlingen gebruiken deze voorwerpen, maar weten niet hoe ze functioneren. Dit noemt men technische geletterdheid en die is ver te zoeken bij de meeste leerlingen. Het is dus noodzakelijk dat er lessen techniek gegeven worden. Een andere reden is het watervalprincipe. Het is belangrijk om techniek al aan te bieden in de basisschool, zodat leerlingen hiermee kennismaken. Later kunnen ze dan bij het kiezen van hun studiekeuze beter evalueren wat ze graag zouden studeren. Op die manier beginnen de meeste leerlingen niet in het aso, maar zijn er ook die bewust kunnen kiezen voor het tso.

2) Ik heb geleerd dat een les techniek breed is en kan aansluiten bij elke bestaansdimensie. 
Tijdens de les hebben we de verschillende ervaringsdomeinen van techniek benoemt. Dit zijn: transport, informatie & communicatie, gezondheid, voeding, energie en constructies. Onder deze ervaringsdomeinen vallen heel veel thema's. Ik wist niet dat techniek zo uitgebreid kon zijn.

3) Ik heb geleerd hoe je techniek moet geven. 
Eerst en vooral heb je aandacht voor het technische proces waarin het technisch denken centraal staat. Het technisch proces bestaat uit een aantal stappen.
Stap1: Ik heb een probleem.
Stap 2: Oplossingen bedenken en ontwerpen.
Stap 3: Realiseren.
Stap 4: Testen.
Als je al deze stappen doorlopen hebt en het blijkt dat je bij het testen toch weer een probleem ondervindt, begin je weer vanaf stap één met het nieuwe probleem.

We hebben dit technisch proces ook bekeken in het didactisch model van Jelle Jacobs. Dit model is iets uitgebreider. Je hebt een probleemstelling, die leeft bij de leerlingen. Daarna laat je ze creatief oplossingen zoeken en pas daarna biedt je de technische leerinhouden aan. Hierna kan je de leerlingen laten experimenteren en onderzoeken met allerlei bijhorend materiaal. Waarna de leerlingen ook effectief een constructie gaan bouwen en het in gebruik gaan nemen. Als laatste stap moeten ze het product evalueren. Ook hier geldt het volgende: merk je gedurende het proces een probleem op, begin dan weer bij stap één.

Naast het technisch proces moet je voor een les techniek ook leerinhouden geven. Om als leerkracht voldoende achtergrondinformatie te hebben en om de leerlingen een brede kennis mee te geven, gebruik je de TOS21-matrix. Deze bestaat uit 4 componenten (technisch systeem, technisch proces, hulpmiddelen en keuzes) en 3 manieren om naar techniek te kijken (begrijpen, hanteren en duiden). Bij deze matrix is het de bedoeling om zoveel mogelijk vakjes in te vullen over een bepaald onderwerp. (Ter verduidelijking, zie afbeelding.) Je kan deze matrix ook gebruiken om, na het schrijven van je lesvoorbereiding, je les te controleren.



Welke vragen heb ik nog?
Ik vind het nog steeds moeilijk om me iets bij een les techniek voor te stellen. Ik weet nu wel hoe je aan een goede les techniek moet beginnen, maar hoe is dat in de praktijk? Ik hoop dat ik op stage eens een les techniek mag geven, zodat ik me er toch iets meer bij kan voorstellen.


Groetjes,
Sofie