vrijdag 25 oktober 2013

Techniekhoek Toilet

Hey bloggers,

In de vierde les wereldoriëntatie kregen we de opdracht om een hoekenwerk techniek uit te werken rond het toilet. Toen we die opdracht kregen, zaten we met onze handen in onze haren. Wat kan je nu in godsnaam rond het toilet doen? 

In onze groep zijn we begonnen met het maken van een brainstorm. Dit was al redelijk moeilijk. We kwamen traag op gang. Toen besloot er iemand om eens te gaan nadenken rond de bestaansdimensie 'Mens en techniek' en het toilet. We hadden al meteen enkele ideetjes. Daarna hebben we die ideeën gekoppeld aan onze eerdere brainstorm en zijn we op het volgende hoekenwerk uitgekomen: 

Hoek 1: De werking van het toilet. In deze hoek gaan de leerlingen het toilet van dichterbij bekijken. Ze gaan naar de toiletten en proberen de werking ervan te achterhalen. 

Hoek 2: Het toilet doorheen de tijd. In deze hoek maken de leerlingen kennis met verschillende toiletten van vroeger en nu. Om in deze hoek toch nog rond techniek te werken, bekijken de leerlingen hoe de werking van de toiletten onderling verschilt.

Hoek 3: Zuivering van water. De leerlingen ontdekken in deze hoek dat water gezuiverd moet worden. Ze bouwen zelf een mini-zuiveringswatersysteem en doen de test. Wordt het water gemengd met aarde en later gemengd met inkt proper?

Hoek 4: De riolering. In deze hoek werken de leerlingen rond de volgende vragen. Hoe werkt de riolering? Waar gaat al het water naartoe? Wat gebeurt er als je er te veel papier in gooit? Ze bouwen ook zelf een riolering met buizen en ervaren hierbij wat het water doet en wat er gebeurt als er een prop wc-papier in ligt.

Wat heb ik geleerd? 
Ik heb geleerd dat je bij lessen techniek nog meer out of de box moet denken. Onze lector heeft ons dat duidelijk gemaakt door een niet voor de hand liggend thema op te geven. Bij het hoekenwerk heb ik geprobeerd om de leerlingen zo actief mogelijk te laten zijn. Ik denk dat we hierin geslaagd zijn.

Bovendien heb ik mijn samenwerkingskwaliteiten ook verbeterd. Ik geef niet graag werk uit handen, maar dat heb ik in dit groepswerk toch proberen doen. We hebben besloten dat iedereen één hoek uitwerkt. Ik vind het moeilijk, maar ik heb vertrouwen in mijn groep.

Voor de rest ben ik heel benieuwd naar ons hoekenwerk. We krijgen nog enkele lessen om er aan te werken en tijdens de zevende les moeten we ons hoekenwerk presenteren. Spannend! Ik ben nieuwsgierig naar de commentaar van de anderen. Ik kijk er ook naar uit om de andere hun hoekenwerken te bekijken. Zo ik mijn kijk op techniek misschien nog veranderen.

Groetjes,
Sofie 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten