zondag 29 september 2013

SWOT

Hey bloggers,

Hier ben ik weer, maar dit keer met een andere opdracht. We hebben de opdracht gekregen om een SWOT te maken.

Wat is een SWOT? 
Een SWOT is een manier om je eigen beginsituatie in kaart te brengen.
Elke letter staat voor een Engels begrip.

- S = Strenghts = Wat kan ik al goed?
- W = Weakness = Wat kan ik nog niet goed?
- O = Opportunities = Wat zijn mijn opportuniteiten, leerkansen?
- T = Threaths =Wat zijn mijn belemmeringen?

Mijn eigen SWOT voor het leergebied WO:

Wat kan ik al goed?
Op stage vorig jaar kon ik de leerinhouden correct weergeven en goed laten aansluiten bij de leefwereld en beginsituatie van de leerlingen. Bovendien vind ik mezelf ook sterk in het gebruiken van en zoeken naar gevarieerde werkvormen. Als ik een brainstorm maak, vind ik meestal een heleboel ideeën.

Wat kan ik minder goed kan of weet ik niet?
Tijdens de eerste les wereldoriëntatie hebben we de planning van de verschillende lessen voor het semester overlopen. Eén van die onderwerpen is het geven van een les techniek. Dit lijkt me heel interessant daar ik zelf nooit technieklessen gehad heb gedurende mijn schoolloopbaan. Ik zou dan ook niet weten wat hiermee bedoeld wordt en hoe ik het zou moeten geven. Een ander onderwerp is EDO. Dit staat voor Educatie voor Duurzame Ontwikkeling. Ook hier geldt hetzelfde: geen idee wat ik hiermee moet. Bij deze twee begrippen stel ik me veel vragen, hopelijk leren we hier snel over zodat ik het eens op stage kan uitproberen.

Tijdens mijn vorige stage heb ik maar 2 lessen wereldoriëntatie moeten geven. Dit vond ik bijzonder weinig. Omdat mijn lessen ook niet verbeterd werden door mijn mentor heb ik hier weinig feedback over gekregen. Ik heb dus geen idee of die lessen goed waren of niet. Ik hoop er dan ook op dat ik dit jaar meer feedback krijg, zodat ik beter weet hoe ik lessen wereldoriëntatie moet geven.

Wat zijn mijn belemmeringen?
Vorig jaar deed ik stage op een school waar ik niet de kans had om een eigen inbreng te geven. Ik kreeg een vast onderwerp met vaste doelen. Dit vond ik wel jammer, want zo heb ik nog niet de kans gekregen om zelfgekozen inhouden aan te brengen. Een andere belemmering vind ik, dat we op stage geen aandacht kunnen schenken aan de inbreng van leerlingen. Wanneer een leerling een onderwerp aanhaalt, kunnen wij daar niet op ingaan aangezien wij ons moeten houden aan de lesvoorbereidingen. Nog een andere belemmering die ik heb, is dat ik in een groepswerk vaak veel te veel doe. Ik vind het niet fijn om afhankelijk te zijn van het werk van anderen. Dit is zeker een werkpunt voor het komende jaar.

Wat zijn mijn kansen?
Ik hoop dit jaar op stage meer vrijheid te hebben in verband met de leerinhouden. Doordat ik stage op een andere school doe, is het weer een uitdaging om me aan te passen aan de beginsituatie van de desbetreffende leerlingen. Ik wil dit jaar ook zeker eens een les techniek proberen geven.

Zo het zit er weeral op. Ik hoop dat ik een duidelijk beeld heb kunnen schetsen van mijn SWOT.
Groetjes,
Sofie

vrijdag 27 september 2013

Mijn visie

Hey beste bloggers,

Tijdens de les van 18 september hebben we het over de subjectieve onderwijstheorie gehad. In het begin wist ik niet wat deze term betekende, maar dat heeft onze lector snel uitgelegd. Een subjectieve onderwijstheorie is eigenlijk je eigen theorie van wat je goed onderwijs vindt. We kregen dan ook de opdracht om onze subjectieve onderwijstheorie in kaart te brengen op onze blog.

Wat maakt volgens mij een les wereldoriëntatie goed?

Eerst en vooral vind ik het belangrijk dat leerlingen actief betrokken worden bij de les. Dit kan zowel betrekking hebben op het handelen als op het denken van de leerlingen. Iets wat hierop aansluit, is het zelfontdekkend leren. Als leerkracht dien je de leerlingen in de richting te sturen van wat ze moeten bekomen, leren. Je geeft dus geen pasklare antwoorden.

Wat ik ook belangrijk vind, is dat leerinhouden concreet worden voorgesteld en aansluiten bij de leef- en belevingswereld van de leerlingen. Als een leerling een onderwerp aangeeft dat je kan gebruiken tijdens de les, moet je die kans met beide handen ontvangen. Dit verhoogt het leerrendement, want kinderen gaan automatisch meer leren als ze geboeid zijn.

Als leerkracht is het zeker een pluspunt om enthousiast voor de klas te staan. Op deze manier geef je je enthousiasme door aan je leerlingen. En zoals ik al zei: geboeide leerlingen leren beter. Dit bepaalt eveneens de klassfeer. Als je een positieve en motiverende klassfeer schept, is het welbevinden van de leerlingen hoger en ook hierdoor zullen ze beter leren.

Voordat ik aan een les wereldoriëntatie begin, brainstorm ik altijd eerst over het onderwerp. Zo probeer ik ervoor te zorgen dat er in één les meerdere invalshoeken zitten. Vooraf denk ik ook na over de verschillende werkvormen die ik tijdens een les ga gebruiken. Het is immers van belang dat hierin variatie zit. Om dit te bereiken, moet je als leerkracht wel eens out of the box denken.

Als laatste wil ik ook nog even melden dat het van uiterst belang is dat je ten alle tijde aansluit bij de beginsituatie van de leerlingen. Informeer je dus goed van te voren.

Dit is op het moment mijn visie op goed onderwijs. Wie weet verandert die nog gedurende mijn opleiding.

Groetjes,
Sofie



zondag 22 september 2013

Waarom?

Hallo beste bloggers, 

Ik ben Sofie Awouters, een studente in het 2de jaar van de lerarenopleiding lager onderwijs. 


Waarom ga ik deze blog schrijven? 

Ik heb voor het vak wereldoriëntatie de opdracht gekregen om alles wat ik in verband met het leergebied wereldoriëntatie ga leren te noteren. 

Wat gaat er nu juist op deze blog komen? 

Op de blog zal ik vertellen over de opdrachten die ik tijdens de les krijg. Ik zal hier ook reflecteren over mijn ervaringen in de praktijk en over het leerproces dat ik doormaak bij het geven van lessen wereldoriëntatie.

Ik hoop dat het zeer boeiend wordt. 

Groetjes,
Sofie